Mekkora súlyú a felépített cserépkályha?
Méretétől függően 1500-2000 kg, ebből a kályhacsempe súlya 300-400 kg.


Cserépkályhát vagy kandallót építsünk?
A gyönyörű üvegajtókon keresztül mindkettõben látszik a tûz, és a külsõ csempeburkolat különleges, változatos formákban építhetõ. A cserépkályhának és a kandallónak a hõtartása és a hőleadás módja eltérõ, ebbõl következnek a használati tulajdonságaik közötti különbségek.
Cserépkályha Kandallóbetét
Samott tűztér füstjáratokkal, a csempéken keresztül sugározza a hőt; 1 csempe 1 légköbméter befûtésére alkalmas (kiegészítõ fûtésként 1,5-2 légköbmétert lehet számolni) Zárt vaskályha, közte és a burkolat között légkeringetés van a szellőzőkön keresztül, ezért a hõleadás független a burkolat fajtájától, méretétõl
1-1,5 óra kell a kályha átmelegedéséhez Azonnal adja a meleget
20 kg fa elégetése (kb. 2-3 óra) után 20-24 órán keresztül sugározza a meleget 20 kg fa elégetése (kb. 2-3 óra) után rövid idővel a kandallóbetét kihül, újra be kell fűteni, vagy folyamatosan rakni kell rá a tüzelõt(óránként kb. 6kg)
14 cm átmérőjű kémény is elegendõ minimum 18 cm átmérőjű kéménybe köthető be
A tűztér ára:
Samott tégla + ajtó = 40 - 80 ezer Ft Kandallóbetét 100 000 Ft-tól


A házépítés, felújítás melyik munkafázisában célszerű cserépkályhát építeni?
A hidegburkolatot célszerű a kályha egész területe alá lerakni. A parketták közül csak az egyenletes teherhordású fajtákat rakhatják a kályha alá(pl. hajópadlót, párnafás szerkezetűt nem). A már meglévő parketta burkolatot célszerű a kályhás mesternek megmutatni. A kályha nagy súlya miatt a padlófűtés csövei nem futhatnak alatta, már meglévő padlófűtés csövet kb. 10cm beton réteggel vagy 0,5cm vaslemezzel kell befedni. A kályha közvetlen közelében az építés után a falfestés javításra szorul. A kályha felépítése méretétől és bonyolultságától függően 3-6 munkanap.


Mennyi munkát jelent a cserépkályha befűtése?
A fatüzelésű cserépkályhába naponta egyszer kell befűteni, vagyis egyszerre berakni a tűztérbe az egy napra elegendő famennyiséget (kb. 15-25 kg). A fa 2-3 óráig ég, erre az időre a felügyeletét kell biztosítani, majd a fa leégése után, amikor már csak parázs van a tűztérben, az ajtót le kell zárni. A kályhát 3-4 hetente elegendő kihamuzni. A vegyestüzelésű kályhákból az elégett szén salakját naponta ki kell takarítani.


Mekkora ajtót lehet cserépkályhára építeni?
A kémény átmérőjétől és huzatától függ a beépíthető kályhaajtó mérete. Hagyományos négy téglából épült 14 x 14 cm-es kéményre maximum közép méretű ajtókat javaslunk (például B01, Bg05, stb. ). A 4 csempe méretű ajtókhoz legalább 18-20 cm-es kémény szükséges.


Mikor szükséges hamuajtót beépíteni?
Ha szénnel is akarnak fűteni , nem csak fával (vegyes tüzelés), akkor szükséges a hamuajtó beépítése. A két ajtó közötti rostélyon potyog le a szén salakja, amit a hamuajtón keresztül lehet kiszedni. Fatüzelésű kályhákba akkor építenek hamuajtót, ha a kémény huzatát akarják ezáltal megnövelni.


Milyen üvegek vannak a kályhaajtókban?
A kályhaajtókat kétféle üveggel szerelik:
  • Kerámia üveg: 800 C fokig hőálló, könnyen tisztítható.
  • Mária üveg: más néven csillámpala, mészkő alapú kőzet. Vegyszerrel nem tisztítható, csak puha ruhával ! Domború felületek üvegezésére használják főleg.
Mindkét fajtából rendelhető boltunkban pótüveg.


vissza